Jumbo, maak je klaar voor de inhaalrace!

Zes supermarkten, drie rondes, en één prijs

Wij hebben de zes grootste supermarkten in Nederland onderzocht om te zien wat zij doen om de milieueffecten van vlees en zuivelproducten die zij verkopen te verminderen. Punten waren te behalen in drie rondes. De vraag wie de finish line haalt is nutteloos. Een betere vraag is welke supermarkt hard gaat trainen om beter te scoren in de inhaalrace!

De races in rondes

De grootste twee supermarkten, Albert Heijn en Jumbo, namen het tegen elkaar op in onze Minder Vlees Race. De internationale discounters Lidl en Aldi kwamen tegenover elkaar te staan. Tenslotte waren Plus en Dirk de uitverkorenen om tegen elkaar te racen, met hun gezamenlijke inkoop via de Superunie als overeenkomst. De drie rondes “transparantie”, “ambitie” en “actie” zijn verplicht in elke race, maar zoals te zien is in de uitslagen bracht niemand het er goed vanaf.

De uitslagen

Geen van de supermarkten springt eruit en het grootste gedeelte staat op rood. Slechts één supermarkt, Albert Heijn, scoort net voldoende met een 5,9. Zij zijn transparant over de klimaatuitstoot veroorzaakt door vlees en zuivel, maar doen dit alleen voor moederbedrijf Ahold Delhaize en niet specifiek voor Nederland. Lidl staat op de tweede plek met een 3,8. Lidl rapporteert als enige de totale broeikasgasuitstoot voor Nederland, maar heeft nog geen specifieke doelstellingen opgenomen om de uitstoot in de productie te verminderen. De andere vier supermarkten scoren zeer laag, tussen een 1,8 en 2,1. Met name Jumbo als een na grootste supermarkt van Nederland, stelt teleur met een 2,1. Jumbo’s jaarlijkse omzet is tenslotte 6 keer zo groot als Dirk, 4 keer zo hoog als Aldi en 2 keer zo hoog als Plus.

Lees hier het hele race-verslag

De prijs

Met die uitslagen komt natuurlijk geen van de supermarkten op het podium. Geen winnaar dit jaar. In plaats daarvan wordt Jumbo uitgenodigd voor een inhaalrace. Als een na grootste supermarkt hebben ze een grote klimaatverantwoordelijkheid! Nodig jij ze uit of moedig jij ze aan? Mail naar de supermarkt om hen te vragen meer te doen voor het klimaat!