De Minder Vlees Race

Wie neemt het op tegen wie? Twee supermarkten nemen het telkens tegen elkaar op. Wie moet er een inhaalrace gaan doen? Bekijk hier de uitslagen!

Klaar voor de start? Af!

Het eerste seizoen van De Minder Vlees Race is begonnen!

Wij hebben de zes grootste supermarkten in Nederland onderzocht om te zien wat zij doen om de milieueffecten van vlees en zuivelproducten die zij verkopen te verminderen. Deze supermarkten hebben samen bijna 90% van het marktaandeel, dus samen hebben ze ook heel wat macht over wat er in de schappen ligt. Welk van de supermarkten haalt de finish line?

Lees het rapport hier or read our English summary!

What's the problem?

De veehouderij, en dan vooral de industriële productie van zuivel en vlees van koeien, varkens, kippen en geiten, drijft de klimaatcrisis op, werkt verlies van biodiversiteit in de hand en brengt schade toe aan ecosystemen. Minder vlees eten – en ervoor zorgen dat het vlees dat we kopen komt van boeren die duurzaam produceren en daar een goed inkomen mee verdienen – is een stap die we allemaal kunnen nemen om onze impact op het milieu te verminderen.

De vraag is of onze supermarkten hun steentje bijdragen om ons te helpen. Veel supermarkten slagen er nog steeds niet in belangrijke stappen te zetten, zoals transparant zijn over hun CO2-uitstoot, het hebben van een groot biologisch assortiment, en te stoppen met kiloknallers. Behalve wat meer vegetarische en veganistische opties, zouden supermarkten veel meer moeten doen om minder vlees en zuivel over de toonbank te laten gaan.

Untitled-3

What's the solution?

Supermarkten hebben enorme macht in ons voedselsysteem. We moeten hen vragen die macht te gebruiken door 50% minder vlees en zuivel te verkopen in 2030 in vergelijking met 2020. Zo kunnen ze direct bijdragen aan de overstap naar minder en beter vlees. Ze kunnen bijvoorbeeld groente en fruit goedkoper maken, de echte prijs aan vlees en zuivel koppelen, vleesaanbiedingen stoppen en het biologische assortiment vergroten. Daarnaast is het hoog tijd dat ze eerlijk zijn over wat ze eigenlijk uitstoten, en welke producten  voor de meeste emissies zorgen.

Wil jij ook dat supermarkten hun invloed gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan? Mail of tag jouw supermarkt om hen op te roepen meer te doen om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen. Je kunt natuurlijk ook meedoen aan onze schrijfactie waarbij Jumbo uitgenodigd wordt voor een inhaalrace.

Untitled-3

Latest updates in this campaign

Van woorden naar daden
Van woorden naar daden

Afgelopen jaar heeft Albert Heijn, als onderdeel van Ahold Delhaize, een ambitie…

Nederlanders eten weer wat meer vlees
Supermarkten profiteren van de verkoop van vlees en zuivel ten koste van het klimaat
Supermarkten profiteren van de verkoop van vlees en zuivel ten koste van het klimaat

Als onderdeel van een Europese campagne, waarin wordt gevraagd om de helft…

What can you do to make a difference?

Nodig jij Jumbo uit voor de inhaalrace?

Jumbo als een na grootste supermarkt kan veel meer doen om de klimaatuitstoot te verminderen. Alleen dan kunnen ze beter presenteren in de Minder Vlees Race. De tijd raakt op!

Klik hier om Jumbo te mailen
Blijf op de hoogte!

Dit is nog maar het begin van de activiteiten van Feedback EU. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van dingen die in Nederland en de EU gebeuren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Lees het rapport

Wil je alle ins en outs weten van de race? Of wil je dat jouw familie, vrienden en volgers ook weten van de Minder Vlees Race? Hoe meer toeschouwers, des te leuker de wedstrijd!

Lees en deel het rapport!