fbpx

De Minder Vlees Race

Lees en deel het rapport! Wil je alle ins en outs weten van de race? Of wil je dat jouw familie, vrienden en volgers ook weten van de Minder Vlees Race? Hoe meer toeschouwers, des te leuker de wedstrijd! Klik hier!

Klaar voor de start? Af!

Het eerste seizoen van De Minder Vlees Race is begonnen!

Wij hebben de zes grootste supermarkten in Nederland onderzocht om te zien wat zij doen om de milieueffecten van vlees en zuivelproducten die zij verkopen te verminderen. Deze supermarkten hebben samen bijna 90% van het marktaandeel, dus samen hebben ze ook heel wat macht over wat er in de schappen ligt. Welk van de supermarkten haalt de finish line?

Read our English summary!

What's the problem?

De veehouderij, en dan vooral de industriële productie van zuivel en vlees van koeien, varkens, kippen en geiten, drijft de klimaatcrisis op, werkt verlies van biodiversiteit in de hand en brengt schade toe aan ecosystemen. Minder vlees eten – en ervoor zorgen dat het vlees dat we kopen komt van boeren die duurzaam produceren en daar een goed inkomen mee verdienen – is een stap die we allemaal kunnen nemen om onze impact op het milieu te verminderen.

De vraag is of onze supermarkten hun steentje bijdragen om ons te helpen. Veel supermarkten slagen er nog steeds niet in belangrijke stappen te zetten, zoals transparant zijn over hun CO2-uitstoot, het hebben van een groot biologisch assortiment, en te stoppen met kiloknallers. Behalve wat meer vegetarische en veganistische opties, zouden supermarkten veel meer moeten doen om minder vlees en zuivel over de toonbank te laten gaan.

Untitled-3

What's the solution?

Supermarkten hebben enorme macht in ons voedselsysteem. We moeten hen vragen die macht te gebruiken door 50% minder vlees en zuivel te verkopen in 2030 in vergelijking met 2020. Zo kunnen ze direct bijdragen aan de overstap naar minder en beter vlees. Ze kunnen bijvoorbeeld groente en fruit goedkoper maken, de echte prijs aan vlees en zuivel koppelen, vleesaanbiedingen stoppen en het biologische assortiment vergroten. Daarnaast is het hoog tijd dat ze eerlijk zijn over wat ze eigenlijk uitstoten, en welke producten  voor de meeste emissies zorgen.

Wil jij ook dat supermarkten hun invloed gebruiken om klimaatverandering tegen te gaan? Mail of tag jouw supermarkt om hen op te roepen meer te doen om hun klimaatvoetafdruk te verkleinen.

Untitled-3

Latest updates in this campaign

Dear EU, please make it roll again (but in the right direction)! 
Dear EU, please make it roll again (but in the right direction)! 

Long-awaited, feared, or hoped for - the European elections have finally arrived!…

Start of the Food Voices Coalition project on improving food environments 
Start of the Food Voices Coalition project on improving food environments 

Feedback EU together with six organisations from Europe started a joint project…

Coming together to protect the oceans and those who depend on them – Impressions from the Marine and Coastal Forum in Bissau
Results of EU food waste survey – 2024 edition
Results of EU food waste survey – 2024 edition

An estimated 40% of food is wasted globally, which causes an estimated…

View more updates

What can you do to make a difference?

Blijf op de hoogte!

Dit is nog maar het begin van de activiteiten van Feedback EU. Via de nieuwsbrief blijf je op de hoogte van dingen die in Nederland en de EU gebeuren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief