fbpx
Image Credit: Elzeline Kooy

Valse Bingo

De grootste uitstoot weten supermarkten te verbergen door je af te leiden met groene initiatieven De greenwash tactieken van supermarkten Lees ons nieuwe rapport

Supermarkten spelen vals!

Ze doen ons geloven dat ze duurzaam bezig zijn. Elektrische vrachtwagens, klimaatneutrale distributiecentra en LED verlichting in de winkels. Toch zit er een addertje onder het gras. Deze dingen gaan namelijk over slechts 5% van de uitstoot. De andere 95% van de uitstoot wordt veroorzaakt in de keten en hangt dus samen met de producten die in de schappen liggen. De productie van vlees en zuivel is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor bijna de helft van de uitstoot van een supermarkt. Met alleen gerecyclede bonnetjes komen ze er dus niet.

 

What's the problem?

De drie grootste supermarkten in Nederland stoten samen al bijna 30 megaton uit. Bijna de helft daarvan komt van dierlijke producten… Om bosbranden, zeespiegelstijging, hittestress, misoogsten en overstromingen te voorkomen moet de verkoop van vlees en zuivel dus naar beneden gebracht worden. Supermarkten wakkeren juist de verkoop van vlees en zuivel aan! Niet alleen met reclame in de winkel, in folders en op social media, maar ook met stapelkorting werken supermarkten overconsumptie en verspilling in de hand.

Alsof dat niet al erg genoeg was doen supermarkten ook nog eens hun best om ons te doen geloven dat ze veel doen voor het klimaat. Door juist aandacht te geven aan klimaatneutrale distributiecentra en minder plastic verpakking voor gehakt word je afgeleid van de uitstoot waar het werkelijk om gaat. Oftewel, greenwashing!

Untitled-3

What's the solution?

De eerste stap is dat supermarkten hun klimaatverantwoordelijkheid serieus nemen en deze niet op klanten afschuiven. Supermarkten bepalen namelijk wat er in de schappen ligt!  Zij kunnen ervoor kiezen minder vlees en zuivel in te kopen. Dat is een belangrijke stap in het behalen van een eiwitverhouding van 50/50 in dierlijk en plantaardig in 2030, een doelstelling die drie supermarkten én de overheid toe hebben gezegd. Daarbij is het van belang dat supermarkten niet alleen méér plantaardige eiwitten gaan verkopen, maar ook juist veel minder vlees en zuivel. Hoe dat te bereiken zonder betuttelend over te komen? Stoppen met stapelkorting en reclame maken voor vlees en zuivel.

De overheid kan en zou daar ook een belangrijke rol in moeten spelen. Zij kunnen bijvoorbeeld het stunten met prijzen van vlees en zuivel stoppen, om zo niet alleen minder vlees en zuivel te verkopen, maar ook de boer een eerlijke prijs te betalen. De transitie naar een duurzamer voedselsysteem gaat namelijk hand in hand met de transitie naar een rechtvaardig voedselsysteem.

Untitled-3

Latest updates in this campaign

Results of EU food waste survey – 2024 edition
Results of EU food waste survey – 2024 edition

An estimated 40% of food is wasted globally, which causes an estimated…

Feedback EU joins statement of 145 civil society organisations on the rollback of EU’s green rules  
May 23rd – Election debate on European agricultural and trade policy
May 23rd – Election debate on European agricultural and trade policy

With the European farmers' protests and the looming excess of manure in…

Joint call: 14 organisations condemn the current biomethane rush
Joint call: 14 organisations condemn the current biomethane rush

Not so long ago, in November 2023, final negotiations on the Gas…

View more updates

What can you do to make a difference?

Stop stapelkorting op vlees en zuivel

Albert Heijn, de grootste supermarkt van Nederland, heeft elke week wel stapelkorting voor vlees en zuivel. In tijden van klimaatcrisis kan dat echt niet!

Stuur deze zomer een kaart naar Albert Heijn!
Het zijn allemaal maar praatjes!

Ga zelf op zoek naar voorbeelden van greenwashing! In de supermarkt, in folders, in bushaltes of in de app van de supermarkt. Post het op je Stories of maak er een Reels van onder het liedje "Het zijn allemaal maar praatjes" van Danny & Conny Fabry. We zijn benieuwd!

Deel het met ons!